dimarts, 27 de novembre del 2012

Mini-pastissos de castanya amb reducció de ratafia

Per aprofitar de forma diferent les últimes castanyes de la temporada vàrem decidir fer aquestes postres. La recepta l'hem treta de la blogosfera italiana, afegint-hi com a decoració i acompanyament la reducció de ratafia i una mica de xocolata.

Ingredients (10 pastissets aproximadament):
450 g de castanyes amb pell
3 ous
120 g de sucre
1 canonet de canyella
4 dl de llet

pel caramel:
4 cullerades de sucre
2 cullerades d'aigua

per la reducció de ratafia:
ratafia
1 cullerada de sucre

xocolata de cobertura o pols de cacau amarg

Començarem per a fer un tall a les castanyes. Posarem una olla al foc amb aigua i quan comenci a bullir, hi tirarem les castanyes. Quan hagin passat 15 minuts les traurem,les refredarem amb aigua freda i amb paciència i l'ajut d'un ganivet les pelarem, traient-lis també la pelleta que hi ha sota l'escorça.

Posarem al foc un pot amb la llet, la meitat del sucre, el canó de canyella i les castanyes, deixarem que comenci a bullir i deixarem que cogui fins que la llet s'hagi del tot absorbit o quasi bé.

Quan les castanyes estiguin ben toves i la llet hagi quedat quasi del tot absorbida, les passarem pel passa-purés. Deixarem que es refredi la pasta resultant.

En un bol gros, hi tirarem els rovells d'ou i l'altra  meitat del sucre. Treballarem fins que tinguem una pasta escumosa i blanquinosa. Afegirem la pasta de castanyes i seguirem treballant. a part, batrem les clares a punt de neu. Quan estiguin quasi fetes, hi afegirem una mica de sucre i seguirem treballant-es. Quan siguin ben fermes i lluents, les afegirem amb molta cura a la barreja de rovells i castanyes.

A part, en un cassó, barrejarem el sucre i l'aigua, ho posarem al foc i deixarem que es torni liquid i d'un color bru claret. Abocarem amb molta cura al fons dels motllos on volem fer els pastissos. Quan s'hagin refredat, hi abocarem la pasta de castanyes, tenint cura de no omplir-los del tot.

Enfornarem a forn ja calent a 180º durant uns 20 minuts (dependrà del forn).

A part, posem en un cassonet, 4 o 5 dits de ratafia i el sucre. Deixem que cogui i es redueixi fins que sigui dens. Reservem.

Quan els pastissos siguin ja freds, desenmotllem, decorem amb la reducció de ratafia i decorem amb la xocolata.

(en el nostre cas, varem fondre xocolata al bany maria i damunt del marbre vam fer dibuixos. Varem deixar que es refredessin i que agafessin consistència, si bé probablement, haurien d'haver sigut més gruixuts, perquè se'ns trencaven fàcilment)

4 comentaris:

sandra/ josemaria ha dit...

quina cosa mes bona

Tapa't de tapes ha dit...

Uau!! QUina construcció més xula! I el gust deu ser espectacular. A veure si m'hi poso. petonets!

trifasic de baileys ha dit...

un vici, amb ratafia i tot....nyammm

andreu.sanchez ha dit...

Hola!

Hem escollit la recepta de la setmana a la pàgina de Facebook de Lestevesreceptes.cat, i hem decidit que sigui la teva! L'enhorabona i moltes gràcies!

https://www.facebook.com/pages/Lestevesreceptescat/371178396284981

Seguidors