dijous, 19 d’abril del 2012

Baclava (pastes gregues de festucs i mel)

Unes postres típiques de la cuina grega, però també de la libanesa: els pastissets farcits de fruita seca i xaropats de mel i sucre! Aprofitant que teníem encara una mica de pasta filo, ens vam decidir a fer-los; vam buscar per internet la recepta i la manera de manipular la pasta i el problema principal que vam trobar va ser la composició exacte del líquid que xopa completament les pastetes i fa que ens quedin els dits absolutament llefiscosos, però que és alhora un punt molt important de la recepta, com (malauradament) vam poder comprovar....i és que vam ser massa rancis amb les proporcions i les pastes no ens van quedar ni tan enganxifoses com les originals, ni tan dolces. Per aquest motiu, no posem les dosis del xarop, perquè haurien de ser unes proporcions que en realitat no vam fer servir, ni estarien provar, i per tant preferim no posar-me cap. La propera vegada, esperem tenir més sort i encertar les proporcions, llavors ja les penjarem...

Ingredients:
1/2 paquet de pasta filo
250 g de festucs naturals triturats grollerament
1 clau d'espècie
1 culleradeta de cafè de canyella
1 cullerada grossa de sucre
mantega per untar la pasta

pel xarop:
un raig de llimona (perquè no se'ns cremi el caramel)
1 cullerada de mel suau 
aigua
sucre

Amb el sucre, l'aigua i el raig de llimona, caldrà que fem un xarop dens i en quantitat suficient perquè quedi xopada tota la safata de les baclava. Reservarem calent (o el prepararem a l'últim moment).

Triturarem els festucs de manera que quedin a trossos no gaire petits. Barrejarem el sucre, el clau d'olor picat al morter i la canyella. Reservarem.

Traurem la pasta filo de la nevera i la tindrem tapada perquè no s'assequi. Fondre'm la mantega al bany maria o al microones. Amb un pinzell, pintarem amb mantega la superfície de la plata on farem les baclaves. Posarem una capa de pasta filo i tornarem a untar. Repetirem 4 cops. Untarem i tirarem pel damunt una part dels festucs. Taparem amb una altra pasta filo, untarem de mantega i tornarem a repetir 4 cops l'operació. Acabarem amb una pizellada de mantega fosa. Abocarem els festucs pel damunt (reservem una petita quantitat per a decorar). Tornem a posar 4 capes de pasta filo, sempre untant amb mantega entre capa i capa. Acabarem amb una capa de pasta filo i hi tirarem els festucs de decoració pel damunt.

Mentrestant encenem el forn a 180 º.

Ara amb un ganivet marquem les porcions de les pastes, fent els quadradets típics abans ja d'enfornar la plàtera, així evitarem que un cop cuites haguem de tallar les pastes i que se'ns trenquin totes.

Enfornem fins que les baclaves siguin dauradetes. Traiem del forn, i immediatament, hi tirem pel damunt el xarop calent. Deixem que es refredin. Són més bones d'un dia per l'altra i es conserven uns quants dies.

Seguidors