divendres, 30 de març del 2012

Spanakopita (pastís grec de formatge i espinacs)

Feia molt de temps que volíem fer aquest pastís, però haver de treballar amb la pasta filo (o philo) feia que ho anessím deixant i deixant....i és que no és una pasta que es pugui aconseguir a qualsevol botiga o supermercat, tampoc no hi ha cap tradició de fer-la servir a la nostra cuina i té una fama de "difícil" i complicada que imposa una mica de respecte...al final ens hem decidit, ha pogut més la curiositat i aquí tenim el resultat! Hem seguit la recepta del bloc de l'Ornella, una italiana que viu a Grècia i té un bloc molt interessant que ens encanta de visitar (aquí). Hem canviat una mica les proporcions dels formatges i hem fet servir mató per la ricotta que apareixia a la seva versió.

Ingredients (4 persones):
6 fulles de pasta filo (1 paquet  250 gr )
1 ceba tendra
700 g d'espinacs ja bullits
250 g de mató
150 g de formatge feta
1 ou
anet
grans de sèsam per decorar
oli per pintar la pasta filo

Començarem per preparar un bol amb oli i un pinzell, ens servirà per untar les fulles de pasta filo. També tindrem preparat ja els espinacs, prèviament bullits amb aigua i sal i ben escorreguts.

En una paella començarem per coure la ceba tendra tallada ben fineta. Quan comenci a tornar-se transparent, hi afegirem l'ànet al gust. Quan sigui ben cuita, però sense arribar a enrossir-se, hi afegirem els espinacs i ho barrejarem bé. Quan sigui cuit, rectifiquem de sal i pebre i reservem.

Barregem en un plat els dos formatges, salem i empebrem. Llavors, els afegim als espinacs i hi afegim també l'ou lleugerament debatut. Reservem.

Untem una safata de vores altes que pugui anar al forn amb oli. Hi posem una primera fulla de pasta filo i la untem també amb oli. Repetim l'operació una altra volta. Aboquem pel damunt la meitat de la farsa d'espinacs. Afegim una nova fulla de pasta filo,untem amb oli i n'hi afegim una altra. Tornem a untar amb oli.
Aboquem la resta del farcit. Afegim dues capes més de pasta filo, untades individualment com hem fet abans.
Marquem amb un ganivet les porcions, així quan sigui cuit no es trencaran tan fàcilment. Tirem pel damunt el sèsam com a decoració.

Enfornem en el forn ja calent a 180º fins que sigui cuit. Si veiem que s'eenrosseix molt pel damunt, ho tapem amb paper de cuina.

La pasta filo cal tenir-la tapada mentre treballem , si no es resseca molt i no serveix. Els fulls que sobrin, els guardem ben tapats a la nevera.

3 comentaris:

conpanyvino ha dit...

Una recepta perfecta pel sopar d'avui perquè tinc espinacs i mató, només en faltaria el feta i la pasta filo, que desprès aniré a comprar-ho.

Gemma ha dit...

Sensacional!!!! Aquest pastís és molt del meu gust, tot el que porta m'encanta: la pasta fi·lo, els espinacs, el mató, el formatge feta... A més, la combinació és sensacional.
A casa n'he fet algun de semblant, però m'has fet venir ganes de provar aquest.

La cuina de l'Eri ha dit...

Si que és veritat que no trobes aquesta pasta a qualsevol super. Em sembla un pastís deliciòs amb tots els ingredients que porta que m'encanten! Petons i bona S. Santa

Seguidors