dissabte, 17 de març del 2012

Com fer?...per coure Llegums

Amb aquesta entrada "inaugurem" una petita nova secció...l'hem anomenada "Com fer?" i serà un resum o un arxiu de com fem nosaltres determinades receptes-base o tècniques culinàries. Creiem que és més fàcil explicar-ho a part  que no pas a l'inici d'una determinada recepta començar explicant una determinada tècnica o procediment que potser és llarg o repetitiu o que potser (com el cas dels llegums) també es pot comprar ja cuit o fet i per tant, no sempre ens interessa saber com ho faríem.
Per exemple, aquesta primera entrada serà una petita explicació de com coure llegums un mateix a casa. A nosaltres ens agraden molt, i sempre tenim al rebost una certa quantitat de llegums secs preparats per a fer-los servir. Aquí explicarem la forma com els coem abans de preparar amb ells una recepta o una altra. Si  a cada recepta de llegums expliquéssim que fer en cas de tenir-los sec crec que podria ser una mica repetitiu i farragós. Els llegums un cop cuits es guarden uns quants dies a la nevera (millor amb el suc de la cocció) i es pot aprofitar per a preparar diverses receptes. Cuits tal i com explicàrem aquí queden molt millor que no pas els de pot, però (ho confessem) no tan bons com els de les llegumaires dels mercats.

Mongetes o fesols:

mongetes o fesols
aigua mineral (per bullir-les)
2 pastanagues
1 ceba
claus d'olor
sal


La nit abans, posem les mongetes o els fesols en remull en aigua freda i amb una cullerada sopera de bicarbonat.
A mig matí, posem en una olla que tingui una bona tapadora (ha de quedar ben tapada): les mongetes ja remullades, una ceba pelada amb uns quants claus d'olor clavats, dues pastanagues petites pelades  i tallades a trossos grossos. Escorrem les mongetes però no els hi passem aigua! cal "conservar" el bicarbonat. Omplim amb aigua freda fins a uns dos dits per sobre dels llegums. Tapem bé l'olla i encenem el foc normal, quan comenci a bullir l'aigua, baixem el foc al mínim. Deixem coure sempre tapada l'olla i el foc al mínim. A l'ultim moment, salem.
El temps de cocció pot variar segons el tipus de mongeta o fesols. Però sempre serà com a mínim mitja hora.

Cigrons:

cigrons
bicarbonat (2 cullerades soperes)
aigua mineral per a bullir-los
sal


La nit abans, posem també els cigrons en remull amb dues cullerades soperes de bicarbonat i aigua freda.
A l'endemà posem aigua mineral de garrafa en una olla que es pugui tapar bé i quan sigui a punt de bullir tirem els cigrons. Baixem el foc al mínim i deixem que cogui tapat. Un o dos dits d'aigua per damunt dels cigrons, sempre. També cal que salem a l'ultim moment o quedaran dusos.

Llenties:

llenties
1 ceba
claus d'olor
aigua de garrafa
sal

Segons el tipus de llenties potser no caldrà remullar-les, per exemple les tipus "pardillas" no cal. Si no, fem com els altres llegums i els remullem amb bicarbonat la nit abans.
Posem les llenties en una olla que es pugui tapar bé, amb la ceba pelada i amb els claus d'olor clavats a la ceba. Posem prou aigua de garrafa (mai d'aixeta) per cobrir les llenties i que quedin dos dits per sota de la superfície. Tapem i quan comenci a bullir, baixem el foc al mínim. Quan ja siguin cuites, salem, deixem un minuts més i apaguem el foc.


Pèsols negres del Berguedà:

pèsols negres (els vénen secs)
1 ceba de figueres
4 o 5 claus d'olor
1 os salat de porc
1 fulla de llorer
aigua mineral de garrafa


Començarem per la nit abans posar els pèsols en remull amb força aigua i una cullerada grossa de bicarbonat.

A mig matí de l'endemà, els traurem del remull i els escorrerem. Posem els pèsols en una olla amb força aigua de garrafa, una ceba pelada i amb 4 o 5 claus d'olors clavats i l'os de pernil. Encenem el foc, tapem i deixem que cogui a foc baix fins que siguin del tot cuits (una hora i mitja aprox.). A l'últim moment, salem.



El temps de cocció dependrà moltíssim del tipus de llegums...no podem fixar un temps aproximats perquè canvia si bullim fesolets de Banyoles, pilariques, segons el tipus de cigró o de llenties...i és que n'hi ha infinitats! L'aigua de bullir-los sempre mineral! i salarem sempre a l'últim moment o si no tindrem balins!
Òbviament si volguéssim coure'ls amb olla-express seria diferent, però com que no en tenim no podem posar cap mena d'instrucció concreta.

2 comentaris:

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Mira, m'agrada la idea!!!

Gemma ha dit...

M'agrada aquesta nova secció, serà molt interesant!
Aquest recull anirà molt bé, jo també fa temps em vaig haver de fer una llista semblant, que aquests detalls són molt importants ;)

Seguidors