dimarts, 5 d’abril del 2011

Panadons d'espigalls i d'escarola amb panses i pinyons


Aquest són els panadons d'espigalls*

Avui portem al bloc una recepta de cuina fusió... de fusió entre el secà i la marina!: uns panadons de l'Urgell farcits amb espigalls del Garraf i d'altres amb escarola amb panses i pinyons, com la preparen al Prat de Llobregat. Els panadons són típics de les terres de Lleida, potser no tant coneguts com la coca de recapte però igualment bons i fàcils de trobar als forns. Si els volem fer a casa, aquesta és la recepta que té penjada a la seva web l'oficina de turisme de l'Urgell. Els panadons es poden fer fregits o al forn, nosaltres preferim fer-los sempre al forn tot i que fregits també quedem ben bons.

Ingredients (aproximadament uns 10-12 panadons):
per la pasta:
500 g de farina
250 cc d'aigua
sal
llevat

pels d'espigalls (la meitat):
500 g d'espigalls frescos aproximadament
pebre vermell i sal
2 alls
oli


i aquest són els d'escarola amb panses i pinyons*

pels d'escarola:
una escarola grossa (només les fulles més verdes)
pinyons
panses
sal i pebre negre
2 alls
oli
Començarem fent la pasta: formarem un volcanet amb la farina, i al mig hi tirarem la meitat de l'aigua amb el llevat prèviament dissolt, una mica de sal i anirem pastant i afegint al mateix temps la resta de l'aigua. Treballarem la pasta fins que no s'enganxi. Llavors, formem unes boles (ens sortirant tranquil.lament 10 o 12) i deixem que llevin.
Mentrestant, bullirem els espigalls amb una mica de sal. Quan siguin cuits, els colarem i els refredarem posant-los un moment sota un raig d'aigua. Reservem. En una paella, hi tirem una mica d'oli i els alls tallats ben menuts, quan faci uns minuts que coguin però sense que agafin color, hi tirem els espigalls i un grapat de pebre vermell al gust. Rectifiquem de sal, deixem que coguim junts uns minuts i apaguem el foc i deixem reposar.

Pels panadons d'escarola, començarem per posar en remull els pinyons i les panses. Triarem les fulles més verdes de l'escarola, les netejarem i les tallarem.
En una paella grossa, hi tirem un raig d'oli i seguidament els alls tallats ben menuts, com abans vigilarem que no agafin color i hi afegirem les panses i els pinyons escorreguts. Hi donarem uns tombs al conjunt i immediatament, hi afegim les fulles d'escarola, salem i empebrem. Deixarem que es coguin, si fan massa aigua, la traurem. Quan sigui ben cuita l'escarola, rectifiquem de sal , apaguem el foc i reservem. Si cal, ho passem pel colador ( si ha fet massa aigua).

Ara, farem els panadons: agafarem les boles de pasta i amb el corró (o amb una ampolla de vidre si no en tenim), les anem estirant de forma que ens quedin una mica ovalades i de la llargada d'un pam aproximadament. Quan les tinguem ben estirades les farcim amb la farsa i les tanquem. El tancament ha de quedar a dalt. Hi tirem un bon raig d'oli, ho posem en una safata que pugi anar al forn i deixem que es coguin. El forn millor que estigui a 200º. Un cop cuites, els hi tirem un altra raig d'oli i ja estaran.
Ull! les primeres que vaig fer, les d'espigalls, em van quedar un xic massa gruixudes de pasta. Cal estirar-la més , quasi fins que es torni transparent.

(*)he canviat les fotos : aprofitant que n'he tornat a fer, n'he penjades unes que estan un pèl millor.

5 comentaris:

Smetelig ha dit...

Muy original esta combinación¡¡

conpanyvino ha dit...

No coneixia aquests panadons. Semblen molt bons!

Eva Flores ha dit...

ummm han de ser realment bons!

Miquel ha dit...

no conocia estos panadons pero ahora ya si y me gustan y tienen que estar buenos
miquel

Kesito-angeles ha dit...

Ozú, ozú, que delicia me acabo de encontrar, esta no se me pasa y cae el finde.
Besotes, Ángeles

Seguidors