dijous, 14 d’abril del 2011

Arròs amb verat i allioli de nyores

Un arrosset fet amb dos productes que estan en temporada: del mar, el verat ; de l'hort, la carxofa. Teníem un verat preciós amb ous i tot a la nevera i un parell de carxofes i ens vàrem decidir per a fer aquesta recepta que normalment es fa amb sardines. El toc final el donarà l'allioli de nyores, que el farem negat.

Ingredients (2 persones):
80 g d'arròs per persona
1 verat gros
1 ceba petita
2 carxofes
2 tomàquets madurs petits
1 pebrot verd petit
1 fulla de llorer
all i julivert
aigua o brou suau (uns 160 cc per persona)

per l'allioli de nyores:
1 o 2 nyores
2 alls mitjans
sal
oli

Primer de tot, posarem en remull la nyora (o nyores), ben be 3 o 4 hores abans perquè s'hidratin convenienment.
En una cassola de fang, hi tiraren un raig d'oli i la ceba tallada petitona i la fulla de llorer. Deixarem que es cogui sense agafar gaire color. Quan sigui bastant cuita, hi afegirem la l'all i el julivert picat i el pebrot verd. quan sigui ben cuit el pebrot, hi tirarem el tomàquet ratllat. Deixarem que el sofregit es concentri bé.
Mentrestant, posarem un pot amb aigua al foc, i quan comenci a bullir i tirarem les carxofes tallades a octaus, prèviament els hi haurem tret les fulles exteriors i el borrissol que tenen en el cor. Deixarem que es coguin.
Quan tinguem el sofregit llest, hi afegirem els talls de verat prèviament salats i els hi farem donar un parell de voltes.
Llavors hi tirarem l'arròs, li donarem un parell de tombs i hi tirarem l'aigua calenta i després les carxofes escorregudes. Reservarem calenta una mica d'aigua per si haguéssim de rectificar l'arròs (millor que no, però cal ser previngut).
Quan comenci a bullir l'aigua a la cassola, contem 5 minuts a foc fort, i llavors l'abaixem i deixem que es faci uns 15 minuts més.
Mentrestant, farem l'allioli de la manera habitual: en un morter, pelarem l'all i el tallarem a trossos , salarem i començarem a picar-lo, quan estigui reduït a una pasta, començarem a afegir-hi l'oli gota a gota o a petits rajolins. Cal cura i paciència i anar remenant suaument amb el morter. Mentrestant, traurem les nyores de l'aigua i ratllarem la polpa amb la punta del ganivet, traurem les llavors i quan tinguem l'allioli quasi fet, afegirem les nyores a la salsa, remenarem i seguirem afegint-hi més oli fins que se'ns negui, o sigui, s'ofegi amb l'oli. Per tant, per no fer molta quantitat, millor posar un sol granet d'all. En aquest cas si se'ns talla, no passarà res (és el que ens va passar justament l'altre dia).
Quan l'arròs sigui quasi fet, podem afegir l'allioli de nyores directament a la cassola o be reservar-lo i que cadascú se'l posi al seu gust a taula. Nosaltres el varem afegir a la cassola quan l'arròs era ja quasi cuit, varem remenar-lo be sacsejant la cassola (no amb la cullera), també vàrem aprofitar per afegir-hi els ous del verat que es couen molt ràpidament.
Quan l'arròs sigui fet, el parem i deixem que reposi 5 minuts més i ja el tindrem llest per servir.

3 comentaris:

Gemma ha dit...

Un arròs sensacional, per un dinar d edeiumenge! M'apunto l'allioli de nyores, ha de quedar ben bo i no l'he provat mai ;)

Mesilda ha dit...

Un arros de categoria,estara ben bo! M'amporte l'allioli de nyores que m'ha agradat molt.
Besets.

Lluis Massanés ha dit...

Fa molt bóna pinta!! I més per a nosaltres ,que ens encanta el barat i les carxofes. Avui hem fet un arròs amb verdures i pollastre boníssm, aviat el posarem al blog .http://lluismassanes.blogspot.com/
Visca els arrossos!!

Seguidors