dissabte, 19 de març del 2011

Peus de porc a l'estil de la Segarra


He aconseguit un parell de llibres de cuina tradicional de les comarques de Lleida, alguns dels plats em semblen molt interessants i per això els aniré fent.
De moment he començat amb aquests peus de porc de la Segarra, trobats en un llibre titolat "La Segarra de boca en boca" amb plats força senzills, amb productes típics del secà, però molt interessants alhora.
Els peus de porc de petita no m'agradaven gens, però des que en vaig descobrir el gust en un curs de cuina ara fa un parell d'anys, m'ha agafat una bona fal·lera amb ells, amb la dèria i la fe dels nous conversos suposo, així si havia de començar per alguna recepta, havia de ser aquesta.

Ingredients (2 persones):
2 peus de porc (o 4 mitjos peus)
2 patates
1 ceba
un grapat de panses
1 presa de xocolata
una branca de marialluïsa
1 copa de vi ranci.

si bullim els peus:
1 fulla de llorer
5 o 6 grans de pebre negre
1 branca de farigola
2 o 3 claus d'olor


Si ens cal bullir i prepara els peus de porc ho farem de la manera habitual , es a dir: posarem en una olla grossa, els peus (si cal, els haurem socarrimat una mica per netejar-los d'algun pèlet que els hi pugui quedar), la fulla de llorer i la resta d'herbes i espècies, aigua abundant que cobreixi els peus i en fred, els posem al foc.
Deixem que cogui durant 1h i mitja com a mínim. Caldrà anar escumant-los, doncs fan una mena de bromera que s'ha de retirar.
Un cop cuits, els traiem i encara una mica calents, es millor que procurem treure'ls-hi algun ós.
Deixem refredar-los. Guardem l'aigua de bullir-los també. Tot això ho podem fer un dia o dos abans. Guardem a la nevera els peus fins el moment de cuinar-los.
El dia que els volguem cuinar, enfarinarem els peus i els farem enrossir en una paella. Hem d'anar amb molt de comte perquè esquitxen d'oli calent i pot ser perillós si no la tapem.
Aprofitarem l'oli d'enrossís els peus per a començar a coure la ceba tallada petita i la branqueta de marialluïsa. Quan la ceba sigui ben transparent, hi tirem una raig o una copeta de vi ranci. Quan el vi ranci hagi evaporat, hi tirarem les patates tallades no gaire gruixudes i les panses prèviament hidratades. També hi tirarem una mica d'aigua de bullir els peus o brou suau o aigua mineral, fins a cobrir les patates. Per últim, hi afegirem els peus.
Quan les patates estiguin quasi cuites, hi tirem la presa de xocolata a trossos. Rectifiquem de sal i deixem que s'acabi de coure tot.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

m'agrada que es recuperin -o no s'oblidin- les receptes de tota la vida... visca la tradició! :D

Narcís ha dit...

M’agrada la cuina tradicional.
Aquest peus, amb la marialluïsa i la xocolata tenen que estar boníssims:
Bona cuina

Anònim ha dit...

Que en fa d'anys que no menjo peus de porc! A ma mare no li agraden i mai ens en feia a casa, hi haurem de posar remei perquè aquests de la Segarra tenen una bona pinta!
Petons
Sandra

Seguidors