dimarts, 12 d’octubre del 2010

Croquetes d'espinacs amb Cabrales ( i de pernilet salat també)

El passat dia 3 es va celebrar aTarragona el concurs de castells. Pels qui no ho sàpiguen es celebra cada dos anys, i és una oportunitat única per a veure els millors castells de la temporada.
I jo des de fa ja 10 anys (ja!?) no me'l perdo, sempre amb la meva colla, els Castellers de Barcelona. Com que acostuma a allargar-se força (aquest any va acabar cap allà les cinc de la tarda), es millor anar proveït de provisions: carmanyola, entrepà o aquestes boníssimes croquetes que ja fa uns anyets vaig descobrir en un blog de cuina inactiu de fa temps (malauradament) . Sempre agraden, especialment als fans dels formatges i son ideals per a fer un pic-nic al mig d'una plaça de toros.
De retruc, afegirem (al final) també la recepta per a fer unes croquetes de pernil salat, que es van afegir al "pic-nic" gaire bé a última hora, després que trobéssim un paquetet de dauets de pernil salat en un raconet de la nevera.

Per a les croquetes d'espinacs i cabrales (surten unes 20, grosses):
Ingredients:
3/4 de kg d'espinacs frescos, ja nets
250 g de cabrales aproximadament
1 ceba
llet
farina
sal
mantega
1 ou
farina de galeta
farina

Atenció! les quantitats són aproximades! amb aquesta quantitat de cabrales surten croquetes de gust molt fort, si us agraden més suaus, caldrà disminuir la quantitat. Sembla que hi hagi molts espinacs, però en bullir-los es redueixen molt, així que tampoc cal espantar-se.

Bullim els espinacs, quan siguin cuits, els colem i els deixem que perdin l'aigua en un colador.
Agafem una paella i hi posem un tros de mantega, a foc baix, esperem que es desfaci i hi tirem la ceba tallada fineta, salem lleugerament i deixem que cogui. Quan sigui la ceba ben transparent i cuita, hi afegim els espinacs el més eixuts possible. Fem un parell de tombs i hi afegim el cabrales a trossets. Remenem el compost, fins que el formatge es dissolgui i tot plegat tingui una consistència cremosa.
Ara, hi afegirem un parell de cullerades grosses de farina. Deixarem coure, remenant constantment, fins que la farina sigui cuita. Això és important, si no al menjar-nos les croquetes hi trobarem el gust de la farina crua que és molt desagradable.
Quan la farina sigui cuita (tarda uns minutets), hi abocarem un raig de llet i seguirem remenant. Així farem la beixamel (imprescindible per a lligar la pasta de les croquetes). Cal seguir remenant, fins que la pasta d'espinacs i cabrales es separi de les parets de la paella i la seva superfície faci unes bombolles que vagin "explotant". Llavors, estarà la pasta cuita. Si fos necessari la salarem, però cal tenir molt de compte en aquest cas, perquè el cabrales ja li dóna un gust molt fort.
Deixarem reposar la pasta fins que es refredi. Millor treure-la de la paella i abocar-la en alguna safata plana (per a poder fer després millor les croquetes). Quan sigui ja una mica freda la pasta, si ho tapem amb un fil transparent de cuinar, ens evitarem que es faci aquella crosta tan empipadora.
Quan la pasta sigui del tot freda (és pot fer d'un dia per l'altre), cal començar a fer les croquetes, amb les mans o amb l'ajut de dues culleres per anar donant-lis forma. Quan ja les tinguem, les passem primer per farina, després per l'ou batut i finalment per farina de galeta. Llavors, les posem en una paella amb oli abundant i les fem coure fins que tinguin un color dauradet. Les treiem i les posem a una safata amb paper absorbent per eliminar l'oli en excés.

Ingredients per a les croquetes de pernil salat (unes 12-15 peces):
200 g de dauets de pernil salat
1 ceba
farina (2 o 3 cullerades ben plenes)
llet
nou moscada
1 ou
farina de galeta
farina

El procediment es semblant: començarem per coure la ceba tallada ben petitona en una paella. Quan sigui cuita, hi afegirem els dauets de pernil salat, remenarem fins que siguin cuitets i llavors ens caldrà afegir-hi la farina a cullerades (2 o 3 cullerades), remenarem i quan sigui cuita la farina, vigilant , es clar, que no se'ns cremi, hi afegirem la llet. Caldrà aconseguir una beixamel espessa. Hi podem afegir una mica de nou moscada.
Quan la pasta sigui cuita, es a dir, que es separi de les parets de la paella i es formin les bombolles a la superfície com petits volcanets, ho treiem del foc, i deixem que es refredi.
Quan la pasta sigui completament freda, llavors podrem començar a fer les croquetes i arrebossar-les com hem descrit anteriorment.
I aquest és el resultat:


Seguidors