dimecres, 29 de setembre del 2010

Anxoves amb oli

Aquesta recepta ens permetrà preparar a casa , i tenir sempre a punt, anxoves salades. Com tots sabeu, les anxoves salades són en realitat seitons "preparats"; sotmesos a un procés de conservació tradicional i antiquíssim:la salaó, es a dir, la conservació en sal. Un cop així preparades les anxoves, les podrem menjar de moltes maneres: damunt del pa amb tomàquet, amb formatge fresc, a les amanides, per a fer salses, de guarniment per a pastissos salats, coques o pizzes, etc.
El procediments és més fàcil del que sembla, requereix això sí, una mica d'espai i certa paciència.

Ingredients:
1 kg o 2 de seitons grossos
sal gruixuda en abundància
oli
pebre negre i farigola (opcional)

Primer ens caldrà comprar al mercat els seitons, preferiblement durant l'estiu, l'època millor doncs aquest peix és quan té més greix. Cal que siguin seitons grossos, els petitons no ens serviran.Es important dir-li al peixater què volem fer amb ells, doncs no poden haver estat rentats ni tocar l'aigua dolça.

Un cop a casa, sense que toquin l'aigua, cal treure-lis el cap i les tripes al peix i col·locar-los en un pot de vidre. Cal que col·loquem una capa de sal gruixuda i una capa de seitons alternativament. I cal començar i acabar amb una capa de sal. quan el pot de vidre sigui ple, el taparem i el deixarem reposar uns tres mesos com a mínim, en un lloc on no li doni el sol directament.

Quan hagin passat tres o quatre mesos (tampoc no cal passar-se i deixar-los més temps), obrirem de nou el pot, treurem els seitons, els hi treurem l'espina central i l'espineta petita que tenen en el llom, es renten bé per treure'ls-hi la sal, en farem filets i els posarem en un altre pot de vidre coberts d'oli.

Opcionalment, els hi podem posar pebre negre i una mica de farigola. Ja els tindrem llestos per al consum.

Seguidors