dijous, 8 d’abril del 2010

Fideus rossejats

Aquest plat es pot fer tan amb arròs com amb fideus, però a casa el fem sempre amb la segona opció: els fideus.

Necessitarem:
peix variat per a fer un brou (en aquest cas: una lluerna petita, un parell de rapets, algunes galeres, crancs, caps de sant Pere, etc)
1 ceba
1 tomàquet
1 pebrot de romesco
pebre vermell i pebre negre
all i julivert
aigua
fideus (80 g per cap)
opcional: gambetes i/o sípia.

En una olla, posarem en fred oli i la ceba i el tomàquet tallat a rodanxes, bocins de pebrot de romesco, el peix net, all i julivert i el pebre vermell i el pebre negre. Ho taparem bé i deixarem que es faci una mica. Coneixarem que esta bé, quan faci oloreta i al destapar veiem el suquet que deixa. Afegirem l'aigua i deixarem que bulli mitja hora (a contar des que comenci a bullir).

A part, en una cassola de terra posarem oli i fregirem les gambetes i/o la sípia. Quan ja no deixi aigua, tirarem els fideus i remenarem constantment fins aconseguir que agafin un color torradet suau (màxim: color avellana!) . En aquest punt, afegirem el brou colat en quantitat suficient (caldrà que deixi de fer el sorollet característic de quan s'afegeix un líquid calent). Deixarem coure fins que els fideus siguin cuit i secs. Ara l'ortodòxia diu que cal ficar un moment al forn i així els fideus quedaran amb les puntes cap amunt, però a mi és una cosa que no m'acaba d'agradar, o sigui que no ho faig.
Acompanyarem amb allioli. En el nostre cas, l'allioli era amb ou, aquí. Si volem la recepta de l'allioli "autèntic", aquí!

Seguidors